1, Sűrítési eljárások:
- Rántás
- Habarás
- Lisztszórás
Rántás: - Világos, vajas rántás (lisztet habzásig hevítjük, belekeverjük a pirított vajat)
- Világos, petrezselymes rántás (lisztet habzásig hevítjük levenni a tűzhelyről bele a petrezselymet)
- Zsemleszínű rántás (a lisztet zsemleszínűre pirítjuk kevés olajba)
- Magyaros rántás (lisztet habzásig hevítjük, V. hagyma belekeverése levesszük a gázról és belekeverjük a fűszer paprikát majd vissza a gázra.
- Foghagymás rántás (dettó petrezselymes csak foghagymával)
- Cukros barna rántás
Habarás: Történhet tejjel, tejföllel, tejszínnel, vagy vízzel. Hő kiegyenlítéssel.
Lisztszórás: a nyersanyagokat előzőleg lepirítjuk, majd lisztel, megszórjuk, tovább pirítjuk majd hideg vízzel felengedve készre főzzük.
2, Dúsítási eljárások:
Legírozás: tejszín, tojássárgájával való dúsítás. Hő kiegyenlítéssel adunk az ételhez. UTÁNA AZ ÉTELT FORRALNI NEM SZABAD.
Montírozás: Vajdarabkákat csippentünk az ételhez.
3, Bundázási eljárások:
- Bécsi bundázás (liszt, tojás, zsemlemorzsa)
- Milánói bundázás (liszt, tojás, zsemlemorzsa bele sajt)
- Párizsi bundázás (liszt, tojás)
- Bundázás sörtésztában Orly módra (tojássárgáját, lisztet elkeverjük, hozzáadjuk a sört majd a tojásfehérje habot.)
- Bundázás bortésztában (tojássárgáját, porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a fehér bort, majd a lisztet és a fehérje habbal elkeverjük.