Szakszavak

 2009.09.12. 10:25

Parírozás - Letisztítás, formázás.

Klopfolás - Hús kiveregetése

Spékelés - Tűzdelés, szalonnával vagy foghagymával.

Borirozás - szalonna lapokkal való burkolás.

Posirozás - kíméletes elő vagy készre főzés

Blansírozás - Forrázás

Abálás - tartós hőkezelés 80-85°C-n

Beforralás - tartós párologtató forrázás.

Natúron – Kevés zsiradékban való sütés.

Grillezés – sugárzó hővel való sütés.

Szotirozás – Pirítás kevés felhevített zsírban.

Passzírozás - Áttörés.

Legírozás – tojássárgájával, tejszínnel való dúsítás.

Montírozás – Vajdarabkákkal az ételtetejére való csipkedés.

Dresszing – Saláta öntett.

Lyoni – Sült hagymával

Julienne - metéltre vágás.

Glasszirozás – fényesítés

Smizirozás – Formák kibélelése aszpikkal.

Tournirozás - zöldség, gyümölcs faragás.

Morinirozás – Hagymás ecetes fűszeres lében történő érlelés.

Macesz - pászka (kovásztalan kenyér)

Fond-ok – alap levek.

Glace – rövid levek.

Temperálás – Gőz fölött történő melegítés.

Derítés – húslevesek, erőlevesek, aszpik tisztítása.

Lezsírozás – zsírtalanítás pl.: kocsonyáknál.

Címkék: szótár szakszavak

A bejegyzés trackback címe:

https://minichef.blog.hu/api/trackback/id/tr611376740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása