1, Főzés:

A főzés bő ízesített folyadékban való hőkezeléssel történő puhítás.

Kezdhetjük: - Hideg folyadékba (Tartós leves)

-          Meleg folyadékba (nem lesz annyira tartós)

 

Főzési módok:

-          Forralás

-          Gyöngyöző főzés (forrás kezdete)

-          Abálás (80-85 °C)

-          Beforralás (víz elpárologtatása)

-          Forrázás (Pl.: kelkáposzta levél, birkahús)

-          Előfőzés (Elő kell főzni az anyagot Pl.: pacal)

 

2, Gőzölés:

Zárt légtérben, vízgőzben való puhítás

 

3, Sütés:

A sütés 140-300 °C közötti hőmérsékleten történő dörzsanyag képzésével együtt járó hőkezelés.

 

Sütés módjai:  - Zárt légtérben (kemence, sütő, konvektomac)

                       - Nyílt légtérben (Roston, faszénparázs felett)

                        - Bő zsiradékban (bundázott ételek)

                        -  Kevés, forró zsiradékban (Natúron)

                        - Sütés sugárzó hővel (Grillezés)

 

4, Pirítás:

Apró darált vagy kicsire szeletelt élelmi anyagok kevés felhevített zsiradékban történő hőkezelés mely erős dörzsanyag képzésével jár.

 

5, Párolás:

Kevés folyadék és zsiradék együttes jelenlétében fedett állapotban történő puhítás.

 

6, Szakaszos párolás:

 Zsírjára visszapirítva folyamatos folyadékpótlás.(Pörkölt)

 

Címkék: főzés sütés szakaszos pirítás párolás gőzölés

A bejegyzés trackback címe:

https://minichef.blog.hu/api/trackback/id/tr191376727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lukreciacuccai 2019.09.22. 23:18:00

köszönöm! Sojat segített a leírásod! :*
süti beállítások módosítása